• 11
  • Ιουλ
Foto

Κέντρο αποκατάστασης Θεσσαλονίκη: Η δυσπλασία των νεφρών

Τι είναι η δυσπλασία των νεφρών?

Οι νεφροί είναι ένα ζευγάρι όργανα σε σχήμα φασολιού ότι φίλτρου ρευστό και τα απόβλητα από το αίμα για να σχηματίσει τα ούρα. Ροές ούρων από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη μέσω σωλήνες που ονομάζονται ουρητήρες. Η δυσπλασία των νεφρών είναι μια κατάσταση που μπορεί να συμβεί σε μωρά, ενώ μεγαλώνουν στη μήτρα. Άλλοι όροι που τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και οι επιστήμονες χρησιμοποιούν για να περιγράψουν αυτή την κατάσταση είναι η νεφρική δυσπλασία και πολυκυστικούς δυσπλαστικών νεφρών.

Σε δυσπλασία των νεφρών, οι εσωτερικές δομές του ενός ή και των δύο νεφρών του μωρού δεν αναπτύσσονται κανονικά. Γεμάτες με υγρό σάκοι που ονομάζεται κύστεις αντικαθιστά το φυσιολογικό ιστό του νεφρού. Η δυσπλασία νεφρού συμβαίνει συνήθως σε ένα μόνο νεφρό. Ένα μωρό με ένα νεφρό εργασίας μπορεί να αναπτυχθεί κανονικά και έχει λίγες, εάν υπάρχει, προβλήματα υγείας. Τα μωρά με δυσπλασία των νεφρών επηρεάζει και τα δύο νεφρά γενικά δεν επιβιώνουν εγκυμοσύνη, και όσοι επιβιώσουν χρειάζονται αιμοκάθαρση και μεταμόσχευση νεφρού πολύ νωρίς στη ζωή.

Ποια είναι η αιτία της δυσπλασίας νεφρού?

Το νεφρό-δυσπλασία μπορεί να προκαλείται από την έκθεση της μητέρας σε ορισμένα φάρμακα ή με γενετικούς παράγοντες. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να μιλήσετε με τους παρόχους υγείας τους πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν δυσπλασία των νεφρών περιλαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως φάρμακα για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων και φάρμακα πίεσης του αίματος που ονομάζονται αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου και αποκλειστές των υποδοχέων της αγγειοτασίνης. Η χρησιμοποίηση ενός μητέρας των παράνομων φαρμάκων, όπως η κοκαΐνη-μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσπλασία των νεφρών σε αγέννητο παιδί της.

Η δυσπλασία των νεφρών μπορεί επίσης να έχει γενετικά αίτια. Η διαταραχή φαίνεται να είναι ένα αυτοσωμικό επικρατές γνώρισμα, πράγμα που σημαίνει ο ένας γονέας μπορεί να περάσει το χαρακτηριστικό σε ένα παιδί. Όταν η δυσπλασία των νεφρών ανακαλύπτεται σε ένα παιδί, μια υπερηχογραφική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει την κατάσταση σε έναν από τους γονείς.

Πολλά γενετικά σύνδρομα που επηρεάζουν άλλα συστήματα του σώματος μπορούν να περιλαμβάνουν δυσπλασία των νεφρών ως ένα μέρος του συνδρόμου. Το σύνδρομο είναι μία ομάδα συμπτωμάτων ή συνθηκών που μπορεί να φαίνονται άσχετα, αλλά πιστεύεται ότι έχουν την ίδια αιτία-συνήθως μια γενετική αιτία. Ένα μωρό με δυσπλασία νεφρού μπορεί να έχουν επίσης προβλήματα του πεπτικού σωλήνα, νευρικό σύστημα, καρδιά και τα αγγεία, μύες και το σκελετό, ή άλλα μέρη του ουροποιητικού.

Προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος που οδηγούν σε δυσπλασία νεφρού μπορεί να επηρεάσει επίσης το φυσιολογικό νεφρό. Για παράδειγμα, ένα ελάττωμα γέννηση ούρων προκαλεί απόφραξη στο σημείο όπου τα ούρα συνήθως αποστραγγίζεται από το νεφρό μέσα στον ουρητήρα. Ένα άλλο ελάττωμα προκαλεί τη γέννηση ούρα να ρέουν από την κύστη πίσω μέχρι τον ουρητήρα, ενίοτε σε όλη τη διαδρομή στο νεφρό. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται παλινδρόμηση. Την πάροδο του χρόνου, αν δεν διορθωθούν αυτά τα προβλήματα, μπορούν να βλάψουν το μία εργάσιμη νεφρών και να οδηγήσει σε ολική νεφρική ανεπάρκεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα ή επιπλοκές από δυσπλασία των νεφρών?

Η πληγείσα νεφρό μπορεί να διευρυνθεί κατά τη γέννηση. Ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Τα παιδιά με δυσπλασία των νεφρών μπορεί να αναπτύξουν υψηλή πίεση του αίματος, αλλά μόνο σπάνια. Τα παιδιά με δυσπλασία των νεφρών μπορεί να έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του νεφρού. Χρόνια νεφρική νόσο και νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να αναπτυχθεί εάν το παιδί έχει προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος που επηρεάζουν τη φυσιολογική νεφρική. Πολλά παιδιά με δυσπλασία των νεφρών σε ένα μόνο νεφρό δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα.

Η διάγνωση της δυσπλασίας των νεφρών

Η δυσπλασία των νεφρών είναι συχνά κατά τη διάρκεια ενός εμβρύου με υπερήχους, που ονομάζεται επίσης ένα υπερηχογράφημα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εμβρυϊκή υπερήχων χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσετε τις εικόνες του μωρού που αναπτύσσονται στην μήτρα. Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι πάντα εντοπίστηκαν πριν γεννηθεί το μωρό. Μετά τη γέννηση, μια διευρυμένη νεφρό μπορεί να ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης για μια ουρολοίμωξη ή άλλη ιατρική κατάσταση.

Ποια είναι η θεραπεία για νεφρική δυσπλασία?

Εάν η κατάσταση περιορίζεται σε ένα νεφρό και το παιδί δεν έχει συμπτώματα, καμία κατεργασία μπορεί να είναι αναγκαία. Τακτικές εξετάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση της νεφρικής λειτουργίας, και εξέταση ούρων για πρωτεΐνη. Συνήθως το παιδί παρακολουθείται με περιοδικές υπερήχων για να εξετάσει την πληγείσα νεφρό και να βεβαιωθείτε ότι το άλλο νεφρό συνεχίζει να αναπτύσσεται κανονικά και δεν αναπτύσσει οποιαδήποτε άλλα προβλήματα. Τα παιδιά με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά.

Απομάκρυνση του νεφρού πρέπει να εξετάζεται μόνο εάν ο νεφρός

  • προκαλεί πόνο
  • προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση
  • εμφανίζει ανώμαλες αλλαγές στον υπέρηχο

 

πηγή: www.medwob.com

 

Tags: αιμοκάθαρση ελλάδα, αιμοκάθαρση θεσσαλονίκη, αιμοκάθαρση χαλκιδική, διακοπές και αιμοκάθαρση, μονάδα αιμοκάθαρσης, κλινική αιμοκάθαρσης, νεφρολογική κλινική, νεφρολογικό κέντρο, διακοπές αιμοκάθαρσης