• 17
  • Μαϊ
Foto

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

ΑΓΝΟΙΑ

Η δυσλειτουργία των νεφρών συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα, γι’ αυτό και οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από ήπια νεφρική ανεπάρκεια δεν το γνωρίζουν. Πρόκειται για μια νοσηρή κατάσταση που εξελίσσεται σιωπηρά. Αυτό δεν επιτρέπει στους πάσχοντες να ανακαλύψουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα και να λάβουν έγκαιρα μέτρα προστασίας, ώστε να επιβραδύνουν την εξέλιξη της ασθένειας. Ο μόνος τρόπος για να ενημερωθεί κάποιος για την καλή ή την κακή λειτουργία των νεφρών του είναι να ζητήσει ιατρική συμβουλή και να υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος, ούρων και υπερηχογράφημα νεφρών.

Σε νεφρική ανεπάρκεια μπορούν να οδηγήσουν και ορισμένα κληρονομικά νοσήματα, όπως τα πολυκυστικά νεφρά και η κυστική μυελική νόσος. Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής ανεπάρκειας θα πρέπει να εξετάζονται συστηματικά από τον γιατρό τους.

 

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΝΕΦΡΑ

Για να κατανοήσουμε τα παραπάνω είναι χρήσιμο να ξέρουμε πώς λειτουργούν τα νεφρά: ο ρόλος των νεφρών στη λειτουργία του οργανισμού είναι η απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών και υγρών μέσω των ούρων, αλλά και η ρύθμιση των σωματικών υγρών και της αρτηριακής πίεσης, μέσω της ορμόνης ερυθροποιητίνης που παράγουν. Επίσης, βοηθούν στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, δηλαδή προφυλάσσουν από αναιμία και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα ορισμένων ουσιών όπως το νάτριο, το κάλιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος.

 

Η διαδικασία της αιμοκάθαρσης είναι αρκετά κουραστική για τους ασθενείς, αφού αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο νοσοκομείο τρεις φορές την εβδομάδα για τέσσερις και πλέον ώρες. Ομως όταν η λειτουργία των νεφρών περιορίζεται στο 10% -νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου- τότε απαιτείται υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας.

 

Με την αιμοκάθαρση μεταφέρονται άχρηστες ουσίες που παράγονται καθημερινά στον οργανισμό των νεφροπαθών διαμέσου φίλτρων και φεύγουν από το σώμα, ενώ παράλληλα χρήσιμες ουσίες περνούν από το διάλυμα της κάθαρσης προς τον νεφροπαθή.

 

Οι φλέβες του αρρώστου που έχει τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την επιβίωσή του. Θα μπορούσε να λεχθεί ότι αυτές είναι ισάξιες με τα μάτια του, αφού από την ύπαρξή τους θα εξαρτηθεί το πόσο θα ζήσει με τεχνητό νεφρό. Αρα θα πρέπει οι ίδιοι, αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με τους νεφροπαθείς να σέβονται τις φλέβες τους, να τις προσέχουν και να τις προφυλάσσουν από κάθε περιττό τσίμπημα ή άλλου είδους βλάβη.

 

Υπάρχουν δύο ειδών νεφρικές ανεπάρκειες. Στην οξεία νεφρική ανεπάρκεια, που μπορεί να συμβεί από κάποιο τραυματισμό, τα νεφρά μπορεί να σταματήσουν να δουλεύουν για λίγο και μετά να επανέλθουν μερικώς ή ολικώς. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι μια αναπτυσσόμενη κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά καταστρέφονται ανεπανόρθωτα μέσα σε μια μακρά χρονική περίοδο.

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

 

Πολλά μπορούν να προληφθούν αν δώσουμε σημασία στα πρώτα συμπτώματα:

 

- Αδυναμία, υπνηλία, εύκολη κούραση.

- Μειωμένη όρεξη και περίεργη γεύση του φαγητού.

- Φαγούρα.

- Μείωση της ποσότητας των ούρων ή ανάγκη για ούρηση τη νύχτα.

- Ναυτία και εμετοί.

- Χρωμάτωση και ευκολότερη δημιουργία μωλώπων.

- Μειωμένη σεξουαλική λειτουργία.

- Ανώμαλη συσσώρευση υγρών στα πόδια και στους αστραγάλους.

- Δυσκολία στην αναπνοή.

- Πόνοι στο στήθος.

- Κράμπες και σπασμοί.

 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

 

Οπως εξηγούν οι νεφρολόγοι, η μη καλή ρύθμιση του σακχάρου μακροχρόνια επηρεάζει τη δομή όλων των αγγείων του σώματος, περιλαμβανομένων και των αγγείων των νεφρών. Επίσης, όταν η πίεση δεν είναι καλά ρυθμισμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα νεφρά, όπως και σε άλλα ζωτικά όργανα. Γι’ αυτό λάβετε μέτρα προφύλαξης:

 

- Τακτικός έλεγχος -τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο- των ούρων για λεύκωμα.

- Τακτικός έλεγχος για ουρία και κρεατινίνη αίματος

- Αποφυγή λήψης αναλγητικών και άλλων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

- Διακοπή καπνίσματος.

- Περιορισμός κατανάλωσης αλατιού (2-3 κουταλάκια του καφέ ημερησίως).

- Ιδανικό σωματικό βάρος.

- Υγιεινή διατροφή.

- Συχνή άσκηση.

 

Πηγή: www.ygeianews.gr

 

tags: αιμοκάθαρση ελλάδα, μονάδα αιμοκάθαρσης θεσσαλονίκη, νεφρολογικό κέντρο, νεφρική ανεπάρκεια