• 13
  • Ιουλ
Foto

Νεφρολογική Κλινική: Αιμοκάθαρση κατ' οίκον με περισσότερα οφέλη

Νέα στοιχεία που αναδεικνύουν τα οφέλη της κατ' οίκον αιμοκάθαρσης, σε ασθενείς με προβλήματα στα νεφρά, ανακάλυψαν ερευνητές του πανεπιστημίου St. Michael's.

 

Σύμφωνα με τον νεφρολόγο δρα Ντάρεν Γουέν, τα κύτταρα που βοηθούν στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων λειτουργούν καλύτερα σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στο σπίτι τους, από ό,τι συμβαίνει όταν η διαδικασία εφαρμόζεται με τον «παραδοσιακό» τρόπο στο νοσοκομείο.

 

Κι αυτό είναι σημαντικό για τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, επειδή η νόσος προκαλεί ζημιά στα ενδοθηλιακά κύτταρα, που συνδέουν τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθούν στον έλεγχο της ροής του αίματος. Ενώ η τυπική αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο λειτουργεί επιβοηθητικά στη θεραπεία της νεφρικής ανεπάρκειας, σε πολλούς ασθενείς συνεχίζεται να αναπτύσσονται ζημιές στα αιμοφόρα αγγεία που πιθανόν μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα κινητικής φύσης ή ακόμη και ακρωτηριασμό μελών.

 

Ο δρ Γουέν μελέτησε ενδελεχώς τη λειτουργία των κυττάρων που βρίσκονται στον μυελό των οστών αλλά και στο αίμα, που μπορούν να προστατεύσουν τα κατεστραμμένα ενδοθηλιακά κύτταρα και να συντελέσουν στη δημιουργία νέων, που θα οδηγήσει στην ύπαρξη υγιέστερων αιμοφόρων αγγείων.

 

Στο πλαίσιο της έρευνάς του, ο δρ Γουέν συνέκρινε ασθενείς που έκαναν στο σπίτι τους αιμοκάθαρση κατά τη διάρκεια της νύχτας με ασθενείς που έκαναν αιμοκάθαρση επισκεπτόμενοι το νοσοκομείο τρεις φορές την εβδομάδα. Από τη σύγκριση αυτή ανακάλυψε πως τα κύτταρα των ασθενών που υποβάλλονταν σε κατ' οίκον αιμοκάθαρση εμφάνιζαν καλύτερη ανάπτυξη των νέων αιμοφόρων αγγείων, σε σχέση με εκείνους που έκαναν αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο. Τα αποτελέσματα της έρευνας του δρος Ντάρεν Γουέν δημοσιεύτηκαν στο τρέχον τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Clinical Journal of the American Society of Nephrology. Ενώ αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως προηγούμενες έρευνες ειδικών, που συνέκριναν τις δύο μεθόδους αιμοκάθαρσης, έδειξαν ότι οι ασθενείς που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση στο σπίτι τους, εκτός των άλλων, αισθάνονταν καλύτερα σωματικά σε σχέση με τους άλλους που επισκέπτονταν κάποιο νοσοκομείο.

 

Πηγή: www.dimokratianews.gr

 

Tags: αιμοκάθαρση ελλάδα, αιμοκάθαρση θεσσαλονίκη, αιμοκάθαρση χαλκιδική, διακοπές και αιμοκάθαρση, μονάδα αιμοκάθαρσης, κλινική αιμοκάθαρσης, νεφρολογική κλινική, νεφρολογικό κέντρο, διακοπές αιμοκάθαρσης