• 15
  • Σεπ
Foto

Περιτοναϊκή κάθαρση

Αιμοκάθαρση Θεσσαλονίκη

 

Περιτοναϊκή κάθαρση

Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης πρέπει να συμβουλεύεστε ειδικό γιατρό που διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

 

Τι είναι η περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ);

Η περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ) καθαρίζει το αίμα σας και απομακρύνει τα πλεονάζοντα υγρά χρησιμοποιώντας ένα από τα φυσιολογικά φίλτρα του οργανισμού σας, την περιτοναϊκή μεμβράνη. Η περιτοναϊκή μεμβράνη είναι η εσωτερική επένδυση του περιτόναιου, δηλαδή της κοιλιακής κοιλότητας, που περιέχει το στομάχι σας, τον σπλήνα, το ήπαρ και τα έντερα. Διάλυμα περιτοναϊκής κάθαρσης (ΠΚ) διοχετεύεται στο περιτόναιο. Η περιτοναϊκή μεμβράνη φιλτράρει τις άχρηστες ουσίες και τα υγρά από το αίμα σας μέσα σ’ αυτό το διάλυμα. Το διάλυμα που περιέχει τις άχρηστες ουσίες παροχετεύεται από το περιτόναιό σας μετά από αρκετές ώρες και αντικαθίσταται με φρέσκο διάλυμα. Αυτή η διαδικασία καλείται ανταλλαγή. Ένα μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού με εμπειρία στην Περιτοναϊκή Κάθαρση (ΠΚ) θα σας εκπαιδεύσει στο πώς να πραγματοποιείτε την περιτοναϊκή κάθαρση  στη μονάδα κάθαρσης του νοσηλευτικού ιδρύματος την οποία θα επισκεφτείτε ως εξωτερικός ασθενής. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να μάθουν πώς να πραγματοποιούν την περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ) σε πέντε έως επτά εκπαιδευτικές συνεδρίες, ανάλογα με τον τρόπο εκπαίδευσης. Αν έχετε απορίες ή προβλήματα, αρκεί να κάνετε ένα τηλεφώνημα στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στον γιατρό σας. Πιθανόν θα πρέπει να επισκέπτεστε την κλινική που σας παρακολουθεί κάθε μήνα.

Καθετήρας περιτοναϊκής κάθαρσης

 

Ένας μικρός, μαλακός σωλήνας που ονομάζεται καθετήρας, τοποθετείται μέσω του τοιχώματος της κοιλιάς σας στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Ο καθετήρας ονομάζεται πρόσβαση γιατί προσφέρει την οδό μέσω της οποίας διοχετεύεται το διάλυμα περιτοναϊκής κάθαρσης στην κοιλιά σας. Το διάλυμα διοχετεύεται στην περιτοναϊκή κοιλότητα και παροχετεύεται από αυτήν μέσω του καθετήρα. Η τοποθέτηση του καθετήρα απαιτεί μια μικρή χειρουργική επέμβαση στα εξωτερικά ιατρεία. Η μικρή τομή που γίνεται για να τοποθετηθεί ο καθετήρας απαιτεί λίγες εβδομάδες για να επουλωθεί, πριν ξεκινήσει η κάθαρση. Συνήθως ο καθετήρας δεν προκαλεί πόνο και μένει στη θέση του για όσο διάστημα υποβάλλεστε σε περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ).

Πώς επηρεάζει η περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ) τον τρόπο ζωής σας;

Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν την ευελιξία και την ανεξαρτησία που τους προσφέρει η περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ). Ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη δίαιτά σας. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε το πρόγραμμα γευμάτων που σας συστήνει ο διαιτολόγος σας για να αποφύγετε τον υποσιτισμό. Επίσης, η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, κούραση και χειρότερη ποιότητα ζωής. Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ) μπορούν να ζουν μια φυσιολογική ζωή. Είναι εύκολο να προσαρμόσετε το χρονοδιάγραμμα της θεραπείας σας στη δουλειά σας, στο σχολείο σας ή στα ταξιδιωτικά σας σχέδια, γιατί εσείς οι ίδιοι έχετε την ευθύνη της θεραπεία σας.

Πηγή :  baxter.com